‘Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt’

Een sprookje waar mensen graag in geloven want de kosmos zal je belonen als je meer en onvoorwaardelijk geeft. Ik betwijfel het eerlijk gezegd.

Geven

Geven is een heel andere beweging dan ontvangen.Bij geven heb je aandacht voor de ander, je stemt je af op wat hij of zij nodig heeft en maakt een keuze of je wel of niet wil geven. Je wil is erbij betrokken. Geven geeft vaak ook een goed gevoel. Je bent blij dat je iets voor een ander kunt betekenen. Je hebt de controle, je geven is vaak bewust en zichtbaar, je kunt jezelf op de borst kloppen dat je zo’n goede gever bent.

Ontvangen

Ontvangen is een ingaande beweging. Je stelt je open en kwetsbaar op. Je laat toe wat de ander je geeft. Dat vraagt om jouw overgave. Bij ontvangen is je wil niet betrokken. Jij bepaalt niet wat je krijgt, je kunt alleen ervaren wat het ontvangen met je doet. Gelukkig kun je wel iets doen als er echt iets onprettig is. 

Het Sprookje

Het is heel aantrekkelijk om te denken dat je meer zult krijgen naar mate je meer geeft. Dan hoef je namelijk geen aandacht te besteden aan de kant van ontvangen. Je hoeft je niet bezig te houden met de vraag of jij je wel open kunt stellen. Of je wel toe kunt laten, of je echt open bent voor wat zich aandient. 

Zelfreflectie

Zo lang je je aandacht blijft richten op geven, hoef jij niet te onderzoeken of jij misschien over-kritisch bent, of zo eigenzinnig dat alles precies op jouw manier moet gebeuren. Je hoeft jezelf niet de vraag te stellen of je liever veilig blijft en bepalend voor wat er gebeurt. Je kunt in het actieve deel van de verbinding blijven en hoeft niet naar het passieve deel.

Dat heeft zijn voordelen. Want als je passief bent, word je onherroepelijk geconfronteerd met wat jij nodig hebt. Zit er in jou niet net als in ieder ander een razende honger naar liefde, aandacht en acceptatie? 

Vervulling

Die honger kan alleen gestild worden als je de liefde, aandacht en acceptatie die je krijgt ook werkelijk binnen kunt laten. Als je kunt ontvangen wat je krijgt en jezelf niet afsluit vanwege eerdere teleurstellende ervaringen in je leven. Vrijwel allemaal hebben we een pantser ontwikkeld omdat we in het verleden niet kregen wat we nodig hadden. We proberen onszelf te beschermen tegen nieuwe pijn. Maar wat we niet door hebben, is dat er door dat pantser ook minder binnen kan komen. En hoe minder we krijgen, hoe meer we gaan verharden. 

Oefen ontvangen

Als je meer balans wilt brengen tussen geven en ontvangen, is het dus belangrijk dat je evenveel aandacht gaat geven aan het ontvangen als aan het geven. Vaak betekent dat: extra aandacht gaan geven aan wat je werkelijk nodig hebt en oefenen met ontvangen (bron: Relatie Academie). 

Ervaar jij dat je inderdaad vooral geeft om niet te hoeven ontvangen? Of realiseer jij je dat je eigenlijk niet zoveel geeft? Maak nu een afspraak voor een Touch of Matrix sessie bij Energyfound.

Geef een antwoord

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.